δείτε μας στο facebook AeecieeU

 

 

Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής

Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής είναι εγγεγραμμένος φιλανθρωπικός οργανισμός με έδρα τη Λεμεσό και αριθμό εγγραφής 721. Ιδρύθηκε το 1988 και διοικείται από 11μελές Συμβούλιο που προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς. Έχει πρωτοπορήσει στην Κύπρο εφαρμόζοντας ανιχνευτικά προγράμματα για ασθένειες που προσβάλλουν το παιδί και ιδιαίτερα το νεογέννητο.

Το Κέντρο προσφέρει με επιτυχία για πολλά χρόνια τώρα το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα. Το Πρόγραμμα αφορά την ανίχνευση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού και της φαινυλοκετονουρίας. Όλα τα δείγματα αίματος που λαμβάνονται από όλους τους παιδίατρους στην Κύπρο αποστέλλονται στο βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου όπου γίνονται όλες οι αναγκαίες εξετάσεις. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για συγγενή υποθυρεοειδισμό ή φαινυλοκετονουρία, οι γονείς ειδοποιούνται από τον παιδίατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις του νεογέννητου. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση αποτρέπουν τη σωματική και νοητική υστέρηση.

Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, το Κέντρο προσφέρει συνεχή έλεγχο της εξέλιξης της νόσου και της θεραπευτικής αγωγής, ενώ τα παιδιά παρακολουθούνται συστηματικά για τη σωματική και ψυχοκινητική τους ανάπτυξη από ειδική ψυχολόγο.

Στο Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου, το Κέντρο προσφέρει σε όλες τις έγκυες γυναίκες της Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, τη βιοχημική μέτρηση στο αίμα που, σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας και την ηλικία της εγκύου, ανιχνεύει προγεννητικά ορισμένες χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, με κυριότερο το σύνδρομο Down.

Το Κέντρο, χάρη στην κοινωφελή δραστηριότητά του έχει συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών περιπτώσεων νοητικής υστέρησης. Από την ίδρυσή του μέχρι και το 2010 έχει επιτευχθεί η πρόληψη σε περισσότερες από 260 περιπτώσεις

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2004, το Κέντρο προσφέρει ένα νέο (τρίτο στη σειρά) ανιχνευτικό πρόγραμμα, το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση κοι διάγνωση της βαρηκοϊας στα νεογνά.

O ετήσιος προϋπολογισμός του Κέντρου κυμαίνεται γύρω στα € 620,000-. Ο προϋπολογισμός καλύπτεται μερικώς από κρατική χορηγία και κυρίως από εισφορές ατόμων, εταιρειών και οργανώσεων καθώς και από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

Τα προγράμματα του Κέντρου προσφέρονται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ νεογνών και εγκύων της Κύπρου (κρατικού και ιδιωτικού τομέα). Η δωρεάν προσφορά των Προγραμμάτων στηρίζεται στην αρχή της διασφάλισης της καθολικής συμμετοχής.

Για να ανταποκρίνεται στο έργο του, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής δέχεται εισφορές

Μέλη στο Σύνδεσμο Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής μπορείτε να γίνετε όλοι. Ετήσια συνδρομή € 20.00. Τηλεφωνείστε μας για πληροφορίες.

Διεύθυνση:

Στρατηγού Μακρυγιάννη 12, 3022 Λεμεσός
Τ.Θ. 56617, 3309 Λεμεσός

Τηλέφωνο: 77772422, 25818787, Τέλεφαξ: 25346894
E-mail: info@cpp.org.cy